14 Ağustos 2013 Çarşamba

Necip Bey, Nam-ı Diğer FABRİKACI NECİP Bey' e ilişkin bir anı / Necip DEDA


Necip Bey, Nam-ı Diğer FABRİKACI NECİP Bey' e ilişkin bir anı

Değerli Siyasetçimiz, T.C Gümrük ve Tekel ve T.C İç İşleri eski Bakanlarımızdan Orhan ÖZTRAK'ın, Yargıtay III. Ceza Dairesi eski Başkanlarından torun Necip Dedayla paylaştığı bir anı:
(Paylaşımın taraflarından Orhan Öztrak, Mustafa Faik Öztrak'ın evlatlarındandır.)

1919 yılı Ege'de Kuvvayı Milliyenin örgütlendiği yıldır. Mustafa Faik Öztrak Denizli Mutasarrıfıdır(D:1882 Malkara-Ö:30Mayıs 1951). Mustafa Faik Öztrak Denizli Mutasarrıfı iken, Milli Mücadeleye katıldı. Kuvvayı Milliye Birliklerine önemli yardımlarda bulundu. Kurtuluş savaşı yıllarında Sarayköyde MENDERES SAVUNMA HATTI'nın kurulmasını sağlayan vatanseverdir.

Mustafa Faik Öztrak'ın anlatımından oğul Orhan Öztrak aktarımı:

“ Necip Bey Kuvvayı Milliyenin örgütlenmesinde ilk öncülerdendir. Çal'ın her tarafını dolaşarak, halkı işgale karşı örgütlemede çok büyük gayretleri olmuştur. Kuvvayı Milliye örgütlenmesinde adam, malzeme ve maddi yardım temininde katkıları son derece önemlidir.
Kuvvayı Milliyenin ihtiyaçlarının temini için Çal'da yapılan ve eşraftan ağalar ve beylerin bulunduğu toplantıda; katılanlardan destek beyanları istenir. Katılımcıların 100, 200, 500 v.b. Altın beyanları sonrası, sıra Necip Bey'e gelir. Necip Bey, o an için beyan edilen toplam bildirimin üç katı altın beyan eder. Önce derin bir sessizlik olur. Katılımcılar arasında bir şaşkınlık vardır. Zira beyanları bu bildirim yanında oldukça düşük kalmıştır. Bunun utançı ve sıkıntısı içindedirler. Beyanları yenileme ihtiyacı ve talebi oluşur. Necip Bey'in bu davranışı sayesinde, Kuvvayı Milliye hareketine önemli bir maddi destek sağlanmış olur.





Hiç yorum yok: